There seems to have been a slight problem with the database.

Database error :

Link-ID == false, connect failed
mysql error:

mysql error number:

Date: Monday 28th 2022f November 2022 12:01:49 PM
Script: http://www.autobanden-wereld.nl/home/mediam/domains/autobanden-wereld.nl/public_html/index.php
IP Address: 3.80.3.57There seems to have been a slight problem with the autofrm database.

Database error :

cannot use database autofrm
mysql error:

mysql error number:

Date: Monday 28th 2022f November 2022 12:01:49 PM
Script: http://www.autobanden-wereld.nl/home/mediam/domains/autobanden-wereld.nl/public_html/index.php
IP Address: 3.80.3.57


Autobanden Wereld - Sneeuwkettingen Tests

Auto Nieuws

Forum

Forum

Contact

Contact

Vraag & Antwoord

Vraag & Antwoord

Resultaten vergelijkingstest 2004


Alle geteste sneeuwkettingen worden hieronder kort beschreven.Tijdens de test werd de montagehandleiding beoordeeld en de montage- en demontagetijden gemeten.


De rijeigenschappen werden onderzocht door een testrit op een besneeuwde bergweg. Deze rijproeven werden uitgevoerd met een auto met voorwielaandrijving en één met achterwielaandrijving.

Verder werd de grip (tractie) en de remweg op sneeuw en ijs gemeten. Tot slot werd er gekeken hoe snel de sneeuwkettingen slijten en hoe ze verpakt zijn.


Autosock

De AutoSock is een tractiehulp vervaardigd uit textiele garen die de frictie van de banden moet verhogen. In de test is vastgesteld dat het product weliswaar in de rijrichting krachten kan overdragen, maar dat dwarskrachten eigenlijk helemaal niet overgedragen kunnen worden.

De winterband bleek op sneeuw en ijs beter te presteren. De AutoSock is hooguit geschikt voor vlak terrein en voor regio\'s waar nauwelijks winterbanden gebruikt worden. In de test is de AutoSock afgewaardeerd op ijs en slijtage. Als een vervanger voor de traditionele sneeuwketting is dit product niet aan te raden.

Filmer Super Grip

Eenvoudige kabelketting zonder bijzondere constructieve kenmerken. Het product vertoont nauwelijks zwakke punten, levert redelijke rijeigenschappen, een goede montagehandleiding en zinvolle extra\'s als textiele handschoenen.

König Fly A

Eenvoudige kabelketting met evenwichtig eigenschappen op alle criteria. De König Fly A kent eigenlijk geen tekortkomingen en levert goede rijeigenschappen, de montagehandleiding en de verpakking kunnen verbeterd worden.

König Super Magic

Ingenieus geconstrueerde kabelketting met uniek openingsmechanisme voor demontage van de ketting en met makkelijk te bedienen spaninrichting. Goede tractie op sneeuw, maar slechte remeigenschappen op met name ijs en geringe tractie met ASR (vermoedelijk toe te schrijven aan het openingsmechanisme welke het bandcontact met het wegdek kortstondig onderbreekt).

Maggi Ice Blok

Iel uitgevoerde kabelketting met tekortkomingen op alle onderdelen. De enige ketting die niet alleen op het slijtage onderdeel, maar op alle testonderdelen kapot ging. Veel te slappe kabel aan binnenkant van het wiel en te dunne verbindingsschakels tussen kettingnet en staalkabel aan achterzijde en spanketting aan de voorzijde, te krap gedimensioneerd spanrubber.

Maggi Trak

Snelmontageketting, bestaande uit vier beugels met verbindingsstukken die op het loopvlak rusten. Tussen de verbindingsstukken zijn twee onderling met elkaar verbonden kettingen gemonteerd. Zeer snelle montage en demontage mogelijk, benedengemiddelde tractie en slechte remprestaties op sneeuw en ijs, tractie met ASR zwak, de verpakking is praktisch.

Milz Easy

Eenvoudige kabelketting met evenwichtig eigenschappen op alle criteria. Het enige nadeel wordt veroorzaakt door het spanmechanisme, dat zo nu en dan klem zit.

Ottinger Speedspur Maxi

Eenvoudige kabelketting met evenwichtig eigenschappen op alle criteria. De Ottinger kent eigenlijk geen tekortkomingen en levert goede rijeigenschappen, de montagehandleiding en de verpakking kunnen verbeterd worden.
Deze sneeuwketting wordt zoals het getest is niet meer aangeboden. Het actuele product dat onder de naam Ottinger Speedspur Maxi wordt verkocht is niet identiek aan het door de ANWB geteste product.

Pewag Brenta C

Kabelketting met een voor ijs ongevoelige kabelsluiting en met een eenvoudige ratelspaninrichting. De Pewag Brenta C is relatief eenvoudig te monteren en demonteren. Goede rijeigenschappen op sneeuw en ijs, praktische montagehandleiding op watervaste folie.

Pewag Ring Automatik S

Sneeuwketting met stalen ring voorzien van katrol en spanketting, lastiger te monteren en demonteren.
Daarentegen is de Pewag Ring Automatik S een stabiele ketting met goede grip op het wiel, goede eigenschappen op sneeuw en ijs. Zeer geschikt voor achterwiel aangedreven auto\'s met veel vermogen en voor langdurig gebruik, desondanks iets hogere slijtage, praktische montagehandleiding op watervaste folie.

Pewag Sportmatik

Kabelketting met een nieuw soort kabelsluiting voor makkelijkere demontage, dubbele spaninrichting, deze moeten echter voorgespannen worden, wat de bediening niet ten goede komt.
De Pewag Sportmatik heeft de beste eigenschappen op sneeuw en ijs, en een praktische montagehandleiding op watervaste folie.

Rud Comfort Centrax Steg

Snelmontageketting, bestaande uit vier beugels met verbindingsstukken die op het loopvlak rusten, tussen de verbindingsstukken zijn twee onderling met elkaar verbonden kettingen gemonteerd.
Zeer snelle montage en demontage mogelijk, benedengemiddelde tractie en slechte remprestaties op sneeuw en ijs, tractie met ASR zwak, de verpakking is praktisch. De Rud Comfort Centrax Steg is erg duur.

Rud Compact Grip

Eenvoudige kabelketting met evenwichtig eigenschappen op alle criteria. De Rud Compact Grip kent eigenlijk geen tekortkomingen en levert goede rijeigenschappen. De verpakking - een tas met ritssluiting - is voorbeeldig, de montagehandleiding kan verbeterd worden.

Rud Matik Kantenspur

Sneeuwketting met stalen ring voorzien van katrol en spanketting, lastiger te monteren en demonteren, daarentegen stabiele ketting met goede grip op het wiel, goede eigenschappen op sneeuw, ontoereikende eigenschappen op ijs. Geschikt voor achterwiel aangedreven auto\'s met veel vermogen en voor langdurig gebruik. Praktische verpakking bestaat uit tas met ritssluiting.

Spike Spider Sport

Snelmontageketting die aan een permanent aan het wiel bevestigde adapter wordt vastgemaakt. De adapter is moeizaam te monteren, maar kan na het verwijderen van de ketting blijven zitten. Het kettingsysteem zelf is snel te monteren en te demonteren.
De prestaties op sneeuw en ijs liggen beneden het niveau van de concurrentie, de kunststof delen die op het loopvlak van de band liggen zijn in de slijtagetest meerdere malen gebroken, de ketting is daarom afgewaardeerd. De Spike Spider Sport is erg duur.

Weissenfels Klack & Go Plus

Kabelketting met snelspansysteem, kan goed gemonteerd en gedemonteerd worden. Echter uitgerekend in de diepe sneeuw kon vanwege de krappe dimensionering van de spankabel de ketting niet gemonteerd worden.
De rijeigenschappen van de Weissenfels Klack & Go Plus op sneeuw en ijs gaven geen reden tot kritiek.